Övgü ve Ödül Bekleyen Çocuklar Yetiştirmeyin!

Dinimizden o kadar uzak yaşamaktayız ki ; evlerimiz Müslüman evlerine benzemiyor,giyim kuşam ; yeme içme adabı , aklınıza gelebilecek her alanda hayatlarımız özentiden ibaret. ve her geçen gün sosyal medyanın da kullanım ve ulaşım kolaylığı yüzünden İslam’dan uzaklaşma artmaktadır.evde sabah namazına kalkıldığını görmeyen çocuğu, puan kazansın diye camide namaz kılmaya götürüyoruz. Neden ? Çünkü çocukların teşvik edilmeye ihtiyaçları var. Bırakın çocukları bugün yetişkinler için camide cemaat ile namaza puan verilecek sonunda da kazana da ödül verilecek denilse cemaatte ciddi bir artış olacağına adım gibi eminim.çünkü bizler artık birilerinin bizi sürekli arkamızdan itelemesine ihtiyaç duyuyoruz.çocuktan pek de farklı durumda değiliz.oysa uzmanlar Ödül her ne kadar masum gibi görünse de, doğru kullanılmadığında en az ceza kadar çocuklara zarar verebilmektedir demektedir. Bu nedenle her ebeveyn ve eğitimci, çocukların davranışlarına yön verirken ödül ve övgünün nasıl kullanılacağını öğrenmek durumundadır.konu din ise buna daha fazla dikkat etmek gerekmektedir.eğer nedenini,kıymetini,dünya ve ahiretteki yerini öğretmeden , çocuğa sadece namaz kılma alışkanlığı kazandırma derdine düşersek ,bu kazanç değil içi boşaltılmış bir alışkanlıktan ileri geçemez.sürekli ödül alan çocuklar zaman içerisinde ödüle o kadar çok alışırlar ki, ödül alamadıklarında kendilerini kötü hissederler.

Ödül onlar için hayatın vazgeçilmezi olur. Bir nevi çocukta ödüle karşı bağımlılık, ödülsüzlüğe karşı ise tahammülsüzlük gelişir. Ödüle alışan bir çocuk bu ödülleri devam ettirebilmek için zamanla kural dışı yollara bile başvurabilir.Sınavda kopya çekebilir, yapmadıklarını yapmış gibi anlatabilir.namaz kılıyor gibi rol yapabilir. Oruçlu iken gizlice yemek yiyebilir.abdesti olmadığı halde abdest aldım,abdestim var diyebilir. Bu çocuklar, gelecek hayatlarında sürekli onaylanma ihtiyacı hissedebilirler.sürekli ödül, çocuğu olumlu davranışa değil, ödülün kendine yöneltir. Çocuk herhangi bir davranışı, yapılması iyi ve doğru olduğu için değil ödül için yapar.namazı İslam’ın gereği olduğu için değil de sonunda alacağı ödülü düşünerek şuursuzca kılar.

ayrıca ödül,sorunların gerçek yüzünü gizleyebilir.namaz kılarsan sana şunu alacağım diyerek namaz kıldırılan bir çocuğun, isteyerek kendi başına teşvik olmadan neden namaz kılmadığı sorusunun cevabını asla bulamayız.Bizler aile olarak İslam’ı yaşamalı , yuvalarımızı Müslüman evleri olarak dizayn etmeliyiz.Örtünürsen sana şunu bunu alacağım diyerek tesettüre alıştırdığımız kızımızın açılması an meselesidir.oysa neden örtünmeli ,neden örtünmek kıymetli ve gerekli ,ALLAH celle celalühü kullarına bu emri ne için verdi, yapmazsak ahirette ne gibi sıkıntılar çekeceğiz,yaparsak hangi güzelliklerle karşılaşacağız ;ikna edilerek, bilinçli bir şekilde tesettüre alıştırılan kızlarımız ,tesettürlerini muhafaza ederler. Çünkü amaç sizden alacağı ödül değil Yaradandan alacağı övgü ve ödüldür.Eğer ALLAH Celle celalühü namazımı kılıp bitirdiğimizde kucağımıza bir hediye paketi koysaydı şuan tüm Müslümanlar namaz kılıyor olacaktır. Tabi ki çoğunluk bu hediye paketini düşünerek ezan vakitlerini bekler halde yaşayacaktır. Her şeyde olduğu gibi ödülünde suyunu çıkarmış durumdayız.

olması gereken nedir peki?

uzmanlar çocuklara verilecek olan ödülü ve ödülün içeriğini önceden söylemeyin diyorlar.yani bunu yaparsan sana şunu vereceğim yerine.tesettüre giren kızınıza ALLAH Celle celalühü nun bu kıymetli emrini yerini getirdiğin için sana bir hediye aldım.diyerek bir şal,elbise..vs hediye etmeniz.onun gönlünü hoş edecektir.ama ödül beklentisine sokmayacaktır.namaz kılan çocuğunuza ,namazını kıl sana şunu alacağım şunu yapacağım yerine.namazını kılıp bitirdiği bir anda,bu yaptığınla ALLAH  celle celalühü nü çok memnun ettin.bende de çok memnun oldum.ALLAH celle celalüh ü bu hediyeyi benim vasıtamla sana gönderdi.gibi ibadetin karşılığını yalnız ALLAH Celle Celalühü’nün vereceğini ima ederek gönlünü hoş edebilirsiniz.her zaman iyi bir şey yaptığında değil , kötü bir davranışı bıraktığında,bir günahtan döndüğünde de aynı şekilde davranılırsa sadece ibadet değil günahlardan kaçmanın gerekli olduğunu ögretebilirsiniz. ayrıca sadece bir şeyler yaptığında değil,sıradan bir günde de hediye vererek hediyeleşmek sünnettir diyebilirsiniz.

çocuklarımızın sadece fiili ibadetlerine yada yapmaktan kaçındıkları fiili günahlara değil , öz kişiliğine de yeri geldiğinde ödül/övgü olmalıdır.sadece namaz kıldığında değil,bir kedinin başını okşadığında ALLAH Celle  celalühü merhametli kullarını sever,merhamet edene merhamet olunacaktır.diyerek küçük bir buse kondurmanız da bu davranışı için güzel bir ödüldür. her şeyi maddi ödül olarak algılamayın.gözünüz yetişme döneminde tv de telefonda kolu komşu günlerinde değil,yetiştirmekte olduğunuz mücahid ve mücahideler de olsun.tek amaç İslam’a yakışır evlat yetiştirmek, Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e  layık ümmet yetiştirmek olsun. ama Ben hafız oldu ben Hoca oldu diye elalem ile övünmek olmasın. bizlerde ibadetlerimizde kimseden övgü ve ödül beklemeyelim. ibadetler Allah’a kulluk görevlerimizdir bizi övecek olan ve ödül verecek olan yalnız Allah Celle Celalühü dur.

Zaman zaman çocuklarımıza yaptıkları ibadetleri Neden yaptığını , karşılığında ne olacağını ,dünya ve ahirette İslam’ın bize neden gerekli olduğunu sorarak düşünme yeteneklerini de geliştirmeliyiz. Çocuklarımızı sırf teşvik etmek için yaptıkları her ibadeti övmek yerine ,  sahabelerin ibadette sadakada iyilikte nasıl yarıştıklarını anlatarak , farz ibadetlerin yani sıra nafile ibadetlerin de kıymetli olduğunu küçük yaşta aşılamak gerekir.

sonuç olarak ;ödül/övgü çocuk eğitiminde kullanılan bir yöntemdir ama doğru kullanılmadığında ya da çok sık kullanıldığında çocuklara zarar verebilmektedir. Bunun yerine İslam’ı tam anlamı ile yaşayan anne ve babalar olalım.Her namazını kılan, tesettürüne ,mahrem ve namahreme dikkat eden , iyi ahlaklı anne ve babalar çocuğa ödülden daha kıymetlidir.en güzel öğrenme şekli birinci sınıf yakınlarını izleyerek ,gözlemleyerek, amacını bilerek olan öğrenme şeklidir.çocukları ödül delisi yaparak namaz , kuran , tesettür, ibadet ,İslam ahlakı öğretmek sandığınız kadar faydalı değildir.siz bileceksiniz ki öğretesiniz,siz yaşıyacaksınız ki örnek olasınız.namaz kılmayan bir anne farzet ki çocuguna namaz öğretme gayretinde olsun.ne kadar etkili olabilir.yalan konuşan bir baba çocuğuna yalan konuşmaması gerektiğini nasıl öğretebilir.bu imkansızdır! ödül şımarığı haline gelmiş çocuklar sadece aile için değil,hayatının her alanında herkes için sorun demektir.

Allahım! Çocuklarımıza bilmediklerini öğret, unuttuklarını hatırlat, onlara göğün ve yerin bereketlerini aç , sen duyan ve duaları kabul edensin;

Allahım! Onları sapanlardan ve saptıranlardan değil; doğru yolu gösteren ve doğru yola uyanlardan eyle;

Allahım! Onlara imanı sevdir ve onu gönüllerine yerleştir , fıskı ve isyanı onlara çirkin göster , onları doğru yolda olanlardan eyle.

amin

amin

amin

Her hakkı Atölye Şifa’ya aittir ve mahfuzdur.
Kaynak gösterilmek kaydıyla elektronik, dijital, fotokopi ve başka ortamlarda çoğaltılabilir, dağıtılabilir, yayınlanabilir.

Övgü ve Ödül Bekleyen Çocuklar Yetiştirmeyin!” yazısında 4 düşünce

  1. Gamze diyor ki:

    Amin…Çok güzel bir yazı, aynı düşünceleri paylaşıyorum, ben de çocuğuma birşey karşılığında istediğim şeyi yapması taraftarı asla değilim mümkün olduğunca bundan kaçınmaya çalışıyorum aksi taktirde bu durum git gide rüşvetçilik haline gelecektir.Burada annenin istikrarlı duruş sergilemesi pes etmemesi önemlidir.

  2. Sümeyye diyor ki:

    Cennet,huri,saraylar ve köşkler uğruna yaptığımız ibadetleri nasıl olur da beklentisiz yapıyoruz diyebiliriz. Bugün bizlerin yaptığı da kendimizi kandırmaktan öteye gitmez. Yalnızca Rabbimizin rızasını talep etmemiz gerekirken cennetteki yiyeceğimiz meyveleri hesap etmemiz hiç hoş değil. Şairin de dediği gibi menfaattir insanları getiren vecde, cennet vaad etmeseydi Rahman kimse etmezdi secde. Diyeceğim o ki İnsanoğlunun hamurunda var menfaatsiz ödülsüz yaşamamak, ibadet dahi etmemek. Rahmanın rızasını temenni edip ibadet edenlerden olmak ve bu rızaya uygun nesil yetiştirmek duasıyle.. Allah razı olsun.

    • h.safak diyor ki:

      konuda bu zaten ; ödül ve özgü ALLAH C.C. mahsus kalmalıdır.vurgulanmak istenen ; kula,kuldan övgü ve ödül beklemeye alıştırmak dogru değildir. İbadetlerin mukafatının yanlızca ALLAH C.C. den dünya yada ahirette geleceğini öğretmektir.biz sürekli ödül vererek ibadet eden bir nesil yetiştirerek ;ibadetlerin beklentisinin yalnızca ALLAH C.C. olması gerektiğini ikinci plana atmış oluruz.buda ibadeti ALLAH c.c. için değilde ödül ve övgü veren kul için yapmaya teşvik eder ALLAH muhafaza…

Bir cevap yazın

Whatsapp İletişim